Ravinteli Bertha

Pääsin vihdoin kokeilemaan millaista ruokaa Tampereen suosituimmassa ravintelissa, Berthassa on. Varasin ystäväni kanssa pöydän reilu viikko sitten -keskellä viikkoa saa pöydän helpommin, viikonloppuja joutuu jonottelemaan kenties useampia viikkoja.

 Ravintolan yleisilme oli lämmin, huoliteltu ja yksinkertainen ihanan persoonallisella vivahteella. Pidin erityisesti liitutaululle kirjoitetuista osista ja tummasta puukatosta yksittäisine valaisimineen.

*
 Finally I was able to go and try the food in Bertha, the most famous restaurant in Tampere. I reserved the table with my friend about a week ago -you get the table easier and faster in the middle of the week, instead of weekends that you might have to wait longer, even weeks.

 Bertha's interior was warm, welcoming, detailed and simple with very lovely personal touch. Expecially I liked the writings on the blackboard and dark wooden ceiling with individual lamps.



 Palvelu oli erittäin hyvää, työntekijöillä oli aidon hymyilevä, ammattimainen ja rento ote. Saimme tuota pikaa juotavat ja ruokalistat eteemme, pöydässä oli jo valmiina vastaleivottua, tuoretta leipää voin kera. Leipä oli niin lämmintä että voi suli ihanasti sen päälle!

 Kuten kuvassa näkyy, oli ruokalista erikoisempi kuin mitä yleensä näkee. Ruokalajeista mainitaan vain kolme pääainesta, joiden perusteella asiakas tekee päätöksen ilman että tietää mitä itse asiassa tilasi. Itse pidin tästä erittäin paljon, oli jännittävää odottaa mitä loppujen lopuksi päätyy syömään. Ainoa pieni aavistus annoksen koostumuksesta tuli kun tarjoilija toi ruokailuvälineet pöytään -tuliko lusikka vai terävämpi veitsi.

*
 Service was really good, the employees had genuinely smiling, professional and relaxed touch in their work. We got our drinks and menus in no time, and on the table there was freshly baked bread with butter. Bread was so warm that the butter melted on top of it!

 As you can see from the picture, the menu is different from most of the places. You can only see three of the main ingredients and make the decicion based on those, without actually knowing what you order. I liked this feature really much, it was very exciting to wait what you end up eating. Only small hint of the food came when the waiter brought the cutlery -is it a spoon or shaper knife.


 En osannut päättää mitä tilaisin ja muutamat ainesosat olivat tuiki tuntemattomia, joten käännyin tarjoilijan puoleen ja kysyin mitä hän suosittelisi. Vastaukseksi sain suosittelut alkupalaksi sinisimpukka/varsiselleri/katkarapuvaihtoehdon ja pääruoaksi etana/possu/linssiyhdistelmän, ja jälkiruoaksi olin jo itse valinnut omena/palmusokeri/mannaryynivaihtoehdon.

 Oma alkupalani osoittautui aivan ihanaksi keitoksi, jonka keskellä oli pieni katkarapukakku ja sen alla tomaattia, katkarapua ja selleriä. Keitto vei kielen mennessään niin täydellisesti että olisin voinut syödä sitä koko aterian putkeen! Aivan ihanaa, jäi omaksi suosikikseni koko ateriakokonaisuudesta. Ystäväni tilasi possu/punakaali/puolukkayhdistelmän, ja sai hyvin paljon mustaa makkaraa muistuttavan palasen eteensä. 

 Tarjoilija kertoi tarkasti annoksesta ja sen sisältämistä ainesosista tuodessaan ateriaa pöytään, oli todella hauskaa kuulla vihdoin sokkoaterian sisällöstä.

*
 I wasn't able to decide what I would order and some of the ingredients I had never heard of, so I asked the waiter what he would recommend. He recommended blue mussel/celery/shrimp-combination for starter and snail/pork/lentil for main course, and I had already decided to get apple/palm sugar/semolina for dessert.

 My starter was amazing soup that had this small shrimp cake in the middle and underneath it was tomato, shrimp and celery. This soup was my favorite, I could've eaten it through the whole meal! It was super good, my favorite from the menu I ordered. My friend had beef/root parsley/swede-portion, that was a lot like blood sausage. 

 The waiter told explicitly about the portions and the ingredients in it when he brought them on the table, and it was really fun to finally hear what your "blind meal" actually was.



 Pääruoaksi olin valinnut etana/possu/linssin, joten en osannut yhtään arvata minkälaista kokonaisuutta joutuisin syömään. Linssejä kun olin aiemmin syönyt lähinnä keiton muodossa ja etanat vähän arveluttivat. Turhaan tuli pohdittua, annos oli jälleen kerran nappisuoritus! 

 Oikealla puolella oli 20 tuntia haudutettua (?) possua ja vasemmalla ilmeisesti friteerattu possutasku. Kumpikin liha oli ihanan mureaa, oma lempparini oli kyllä tuo oikeanpuolimmainen. Lisäksi annoksessa oli paljon linssejä -joita en kaikkia edes jaksanut syödä-, ruusukaalin puolikkaita, tomaattia, etanoita ja -omaksi suureksi ilokseni- valkosipuleita.

*
 As a main course I had chosen snail/pork/lentil, so I had no idea what kind of combination to expect. Lentils I had mostly eaten as a soup and I was a bit doubtful about the snails. But all that was in vain, meal was once again top notch! 

 On the right side is pork, infused for 20 hours and on the left deep-fried pork pocket. Both were so tender and good, but my favorite was the one on the right. Also there was a lot of lentils, so much that I wasn't able to eat them all. Plus brussel sprouts, tomatos, snails and -for my great happiness- garlic. 



 Tämä pääateria oli varsin runsaanpuoleinen ja kumpikaan meistä ei jaksanut syödä ateriaansa täysin loppuun.

 Ystäväni lautaselta löytyi nauta/juuripersilja/lanttuyhdistelmä, joka hieman tummasta ulkonäöstään huolimatta maistui erittäin hyvälle. Tarkemmin en tästä annoksesta osaa sanoa, olin hieman liian uppoutunut omaan ruokaani kuunnellakseni sen tarkemmin!

*
 This main course was huge and neither of us finished our meal completely.

 My friend ordered beef/root parsley/swede combination and despites the dark looks, it tasted very good. I cannot say anything specific about this portion, I guess I was too concentrated on my own food to listen about this one!


 Jälkiruokana otin turvallisesti omenavaihtoehdon. Tässä versiossa omena oli ihanassa pienessä kakunpalasessa, kun taas ruokosokeri oli laitettu ihanan makean jäätelön muotoon. Jäätelö makaili vispipuuroa muistuttavassa kanelin ja omenan makuisessa vaahdossa ja sopi aivan täydellisesti yhteen kakun kanssa.

 Itse en uskaltautunut tilaamaan jälkiruokaa mitä ystäväni tilasi lähinnä siksi että se kuulosti niin oudolta; palsternakka/punajuuri/saksanpähkinä. Tiivis kakkunen oli vähemmän makea ja hyvin pehmeä maultaan, mutta jäätelöä muistuttavassa pallerossa oli ihanan hapan mutta saman aikaan makea maku. Kaiken kaikkiaan erittäin mielenkiintoinen jälkiruoka!

*
 For dessert I chose apple. In this version apple was in this lovely small piece of cake, and palm sugar was put into the form of sweet ice cream. The ice cream was floating in kind of a foam that tasted like cinnamon and apples, and went perfectly together with the cake.

 I didn't want to order the dessert my friend ordered basically only because it sounded so weird; parsnip, beetroot and walnut. Tiny compact cake was less sweet and very soft from it's taste, but the ice cream-like ball was wonderfully sour and sweet at the same time. Overall very interesting dessert! 


 Minun on aivan pakko vielä kehaista syötävän suloiseksi sisustettua wc-tilaa; sävy sävyyn sopivia elementtejä ja paperipyyhkeiden tilalla kauniin pastellivärisiä pyyhkeitä! Siitä iso plussa, ei mene paperia pakkatolkulla päivittäin.

 Ainoa hämmentävä osuus oli sinkin nurkassa istuva barbapapa-hahmo, joka isoin silmin seurasi vessatoimitusta...

*
 And I just have to compliment the super cute design of the toilets; shades match perfectly and instead of papertowels they had beautiful small towels in pastel-shades! Big plus from that, no paper going to trash multiple times a day.

 The only confusing part was this barbapapa-plushie that was following everything I did in the toilet with it's big eyes... 


 Summa summarum: Bertha on todellakin maineensa arvoinen niin ruoan, henkilökunnan kuin tilojenkin suhteen. Ruoassa on erittäin hyvä hinta-laatusuhde eikä tilaaja varmasti pety "sokkoruokiin". Berthan ruokalistat vaihtuvat melkein päivittäin joten samoihin listoihin harvemmin törmää.

 Kuulemani mukaan ravintelin viinit ovat myös erittäin hyviä ja sen vahvisti Karkkipäivä-blogin Sanni joka kävi myös samassa paikassa syömässä ja tilasi ruoan yhteyteen myös viinipaketin -joka houkutti allekirjoittanuttakin, mutta säästin kuitenkin lompakkoani ajatellen toiseen kertaan.

*
 In a nutshell: Bertha is absolutely worth it's fame, what comes to food, employees and decoration. Food had very good price-quality ratio and customer won't be disappointed with "blind foods". Bertha's menu changes almost every day so you won't find same lists twice.

 I have heard that wines in Bertha are also very good and that was confirmed by Sanni, who keeps Karkkilakko-blog and went to eat at the same place. She ordered the wine package with her food -it was tempting for me as well, but I saved it for the next time. 


 Mukavan illan kruunasi Tampereella alkaneen valoviikot, jotka tuovat kauniin ripauksen jouluisuutta näin pimeän syksyn keskelle.

*
 Nice evening was crowned by the light weeks that started in Tampere. Those lights bring the feeling of christmas into this dark autumn weather.

Kommentit

Suositut tekstit